BlogVyjádření k “predátorským časopisům”
6. 5. 2024

Vyjádření k “predátorským časopisům”

Zbývá pár týdnů do evropských voleb, kampaň začíná nabírat obrátky. Dostala se ke mně informace, že se už na všech frontách hledá něco na Nerudovou. Čekala jsem, co přijde tentokrát. O to více mě překvapilo, že se vytahuje už rok a půl stará informace. Znovu se ze všech stran přehrabují v mé vědecké práci a v její údajně nízké kvalitě. Ráda se k tomu znovu vyjádřím.

Jsem bohatší o zkušenost z prezidentské volby a zároveň vím, že nemám co skrývat. V mé akademické práci najdete přes sedmdesát zápisů v seznamu Web of Science. V poslední době práci pro časopisy 2x Q1, 3x Q2, zbytek Q3 a Q4. Dále 3 zahraniční monografie ve spoluautorství v nakladatelství Springer a 13 kapitol v zahraničních monografiích - Cambridge University Press, Springer, LINDE atd. Byla jsem spoluřešitelkou evropského projektu HORIZON Fairtax, řešitelkou evropského projektu European Climate foundation, hlavní řešitelkou tří projektů GAČR, ve dvou spoluřešitelkou. Aktuálně jsem členkou týmu projektu TAČR.

Řeší se některé z mých starších prací, které byly publikovány před rokem 2016. Před tímto rokem univerzity neměly jasně nastavená pravidla pro tzv. časopisy pochybné kvality (predátorské časopisy). Systém hodnocení tlačil na kvantitu, nikoliv kvalitu. Několik málo publikací tak najdete bohužel i na tomto seznamu. Od doby nastavení jasných pravidel však žádné.

Jsem velmi ráda, že to vedlo ke změně hodnocení vědy a výzkumu, takže si dnes již akademici dávají i díky výrazně vyššímu tlaku na kvalitu větší pozor, kde publikují. Ušli jsme dlouhou cestu správným směrem. 

Zpochybňuje-li někdo kvalitu mých publikaci, zpochybňuje také rozhodnutí panelu Grantové agentury ČR, která nám udělila opakovaně v průběhu posledních patnácti let pět projektů. Ve druhém kole rozhodují hodnotitelé ze zahraničí. Zpochybňuje-li někdo kvalitu mých publikací, zpochybňuje i panel zahraničních hodnotitelů, kteří našemu konsorciu udělili projekt evropský HORIZON (míra úspěšnosti byla 3 %). A nakonec, zpochybňuje-li někdo moje renomé v oblasti mezinárodního zdanění, zpochybňuje zahraniční vědeckou komunitu v oblasti mezinárodního zdanění.

Přikládám vyjádření uznávaného zahraničního kolegy, se kterým spolupracuji v oboru mezinárodního zdanění už dvě dekády.

Patřím k těm, kteří dlouhodobě navrhují, aby u nás právě kvůli tomuto byl zaveden systém profesorských a docentských židlí, tak jako v Rakousku nebo Německu. Aby každých 5 let museli profesoři/ky a docenti/ky obhajovat svoje publikace a granty. Prostě kvalitní práci. Už jednou to bylo součástí návrhu nového VŠ zákona ve Sněmovně, ale bylo to smeteno ze stolu. Právě proto, že se to nehodilo těm, kteří po získání titulu přestanou úplně pracovat a zabírají místo těm, kteří odvádí kvalitní práci.

Čeká nás posledních třicet dní kampaně a znovu platí, že to bude ošklivých třicet dní. Na mém prozápadním a proevropském přesvědčení nezmění žádná antikampaň nic. Věřím, že ani vy se tím nenecháte otrávit, protože to je jejich jediným cílem. Nebojím se. Pravda vždycky nakonec zvítězí. Akorát, jak už vím z prezidentské kampaně, někdy se ukáže až po volbách. V prezidentských volbách jsem po podpoře pana Pavla zažila odporné vyhrožování mně a mým dětem a nedovolím, abychom žili ve společnosti, kde se lidé musí bát. V letošních evropských volbách hrajeme o hodně - o to, jak bude Evropa a naše země vypadat. Nesmíme ji nechat populistům a extremistům.

Více z dění ze Stanu

Výjezd
14. 5. 2024
U nás víte, koho volíte
Po včerejším dni na kontaktní kampani a debatě v Roztokách dnes mířím do Semil a hlavně na Debatu bez cenzury do Liberce. Uvidíme se?
9. 5. 2024
DEN EVROPY!
Připomínáme si, proč vlastně máme EU. Západní Evropa se začala integrovat v 50. letech, aby dosáhla trvalého míru a vytvořila přívětivé prostředí pro demokracii a lidská …
1. 5. 2024
20 let v Evropské unii
Slavíme 20 let v EU. Co pro mě definuje Evropanství a jakých bylo mých osobních 20 let v EU?
Výjezd
24. 4. 2024
V Blíževedlech Green Deal nikdo nařizovat nemusí. Oni už ho dávno žijí
Na Vodňanském statku v Blíževedlech ukazují, že ochrana krajiny a ekologický a udržitelný přístup k zemědělství má smysl.