BlogV Blíževedlech Green Deal nikdo nařizovat nemusí. Oni už ho dávno žijí
Výjezd
24. 4. 2024

V Blíževedlech Green Deal nikdo nařizovat nemusí. Oni už ho dávno žijí

Na Vodňanském statku v Blíževedlech ukazují, že ochrana krajiny a ekologický a udržitelný přístup k zemědělství má smysl.

Otec Miroslav a syn Erich Vodňanští zde na 500 hektarech půdy pěstují rozmanitou skladbu zemědělských produktů, chovají skot a udržitelnost je v jejich přístupu podmínkou, ne pouze pozlátkem. Na velké části půdy se věnují biodiverzitním opatřením, takže půdu, která svůj charakter získávala po staletí, nedrancují, ale naopak ji kultivují a její kvalitu zvyšují.

Grean Deal s jeho předepsanými procenty úhoru a dalšími opatřeními pro ochranu krajiny jim nikdo diktovat nemusí. Oni ho už dávno žijí.

I to je výhoda rodinných farem, kde myslí v horizontu generací a v jejich přístupu nevítězí pouze krátkodobý pohled na nejbližší ročních uzávěrku, jak tomu bohužel je u mnohých velkých zemědělských hráčů v naší republice.

Návštěva u Vodňanských mi zvedla náladu. Je skvělé vidět lidi, kteří dělají dobře svou práci, kterou milují a která je naplňuje a která přitom má i vyšší společenskou hodnotu. Věřím, že právě udržitelný přístup ke krajině, který zde praktikují, může být inspirací i pro ostatní zemědělce v naší zemi.

Více z dění ze Stanu

Výjezd
14. 5. 2024
U nás víte, koho volíte
Po včerejším dni na kontaktní kampani a debatě v Roztokách dnes mířím do Semil a hlavně na Debatu bez cenzury do Liberce. Uvidíme se?
9. 5. 2024
DEN EVROPY!
Připomínáme si, proč vlastně máme EU. Západní Evropa se začala integrovat v 50. letech, aby dosáhla trvalého míru a vytvořila přívětivé prostředí pro demokracii a lidská …
6. 5. 2024
Vyjádření k “predátorským časopisům”
Zbývá pár týdnů do evropských voleb, kampaň začíná nabírat obrátky. Dostala se ke mně informace, že se už na všech frontách hledá něco na Nerudovou. Čekala jsem, co …
1. 5. 2024
20 let v Evropské unii
Slavíme 20 let v EU. Co pro mě definuje Evropanství a jakých bylo mých osobních 20 let v EU?