Blog20 let v Evropské unii
1. 5. 2024

20 let v Evropské unii

Slavíme 20 let v EU. Co pro mě definuje Evropanství a jakých bylo mých osobních 20 let v EU?

Když se rozhlédnu po rodných Semilech, tak vidím vliv EU všude. Od chodníků, kanalizací, přes vodovod, cyklostezky, lávky až po kino a knihovnu. Díky EU je moje město barevnější a dobře se v něm žije.

EU mi přinesla větší svět bez hranic. Širší horizont domova, který leží od Porta přes Tallin až po Atény. Dnes už moje dorůstající děti úplně běžně přemýšlí o tom, že v Evropě stráví část svého života, nebo aspoň studií.

Díky EU i díky NATO se cítíme v bezpečí. Jsme součástí nejúspěšnějšího mírového projektu v historii Evropy. Součástí většího útvaru, kde jsou státy solidární jeden k druhému, což se nejvíc projevuje právě v krizích.

Jako bývalý starosta jsem rád za přeshraniční programy, posilující sousedské vztahy a porozumění mezi lidmi na obou stranách hranic. Díky nim se daří stírat hranice mezi státy a lidmi. Není to jen o lávkách, ale i o setkávání v Polsku, Německu, na Slovensku nebo v Rakousku.

Těch 20 let v EU je skoro půlka mého života a je to pro mě naprosto přirozená a samozřejmá věc. A to mě baví nejvíc.

Více z dění ze Stanu

Výjezd
14. 5. 2024
U nás víte, koho volíte
Po včerejším dni na kontaktní kampani a debatě v Roztokách dnes mířím do Semil a hlavně na Debatu bez cenzury do Liberce. Uvidíme se?
9. 5. 2024
DEN EVROPY!
Připomínáme si, proč vlastně máme EU. Západní Evropa se začala integrovat v 50. letech, aby dosáhla trvalého míru a vytvořila přívětivé prostředí pro demokracii a lidská …
6. 5. 2024
Vyjádření k “predátorským časopisům”
Zbývá pár týdnů do evropských voleb, kampaň začíná nabírat obrátky. Dostala se ke mně informace, že se už na všech frontách hledá něco na Nerudovou. Čekala jsem, co …
Výjezd
24. 4. 2024
V Blíževedlech Green Deal nikdo nařizovat nemusí. Oni už ho dávno žijí
Na Vodňanském statku v Blíževedlech ukazují, že ochrana krajiny a ekologický a udržitelný přístup k zemědělství má smysl.